tirsdag 8. juni 2010

Postschiffe


Som tidligere nevnt, så reiser Poirot gjerne med båt, elvecruise på Nilen har han vært på flere ganger. Poirot er ikke så glad i kulde, og hans kunnskaper om Norge var nok i tillegg små. I tillegg var ikke dette en turistattraksjon på den tiden Poirot levde. Hadde han derimot levd i dag, er jeg sikker på at han hadde valgt verdens vakreste sjøreise, Hurtigruten. 

Når vi kommer til Nordlandsbanens endestasjon, Bodø, så velger vi å fortsette reisen med båt. I likhet med Poirot, så liker vi ikke å sitte trangt på en buss som svinger seg ut og inn av fjordarmer, når det er andre og mer behagelige måter å reise på. Vi skal oppleve en del av verdens vakreste sjøreise i god nostalgisk stil, på et av Hurtigrutens eldste skip, MS Lofoten. Hurtigruten ble startet opp i 1893 av Richard With. Kaptein With foretrakk selvsagt dampskip, noe vi også gjerne skulle reist med, men av praktiske årsaker bruker Hurtigruten i dag kun motorskip, så da blir det det.

"Klokken 08.30 søndag 2. juli 1893 la DS Vesteraalen for første gang ut fra kai ved Brattøra i Trondheim med kurs for Hammerfest. 67 timer senere, 5. juli klokken 03.30, la kaptein Richard With skipet til kai 30 minutter før annonsert rutetid. Hurtigruten var opprettet." (http://www.hurtigruten.no/Utils/Om-Hurtigruten/Om-Hurtigruten/Hurtigrutens-historie/)



Hurtigruten knyttet sammen mindre steder og fiskevær langs kysten på en helt ny måte. Mens posten tidligere brukte flere måneder på å komme til Tromsø, brukte den nå noen dager. Dette gav navnet Postskip, og på tysk kalles Hurtigruten fortsatt Postschiffe. Selv om passasjertallet raskt økte og det ble en turistattraksjon, så tok man ikke hensyn til dette før på 1980-tallet. Først da ble skipene bygd med passasjerkomfort i fokus. Hadde passasjerkomfort kommet før, så skal vi ikke ser bort ifra at Poirot hadde begitt seg ut på verdens vakreste sjøreise, konversert med vakre, norske kvinner, spist et bedre måltid ved et bord med hvite duker, spasert på dekk mens han hadde nytt utsikten, samt oppklart et mord eller to. 


Bildet av MS Lofoten er lånt fra http://www.flickr.com/photos/79457539@N00/3657312123/

Bildet av MS Midnattsol er lånt fra http://www.flickr.com/photos/maltesenwordpresscom/789681847/

Ingen kommentarer: